Diastase

Een diastase is een symptoom, niet een oorzaak

De rechte buikspieren verlopen verticaal van je ademhalingsspier tot het schaambot. Tussen de rechte spieren loopt een peesblad, ruimte tussen je rechte buikspieren door het uitrekken van de peesplaat noemen we diastase. De zwangerschap is de meest voorkomend gebeurtenis waarbij een diastase rectus kan ontstaan.

Tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren, ongeveer 2-2,5 cm door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen, dit is een normaal verschijnsel.  Uit de literatuur blijkt dat in het derde trimester 100% van de zwangere een diastase heeft welke normaliter binnen een jaar na je bevalling herstelt is (Lee & Hodge, 2016). Het grootste deel van het herstel vindt plaats in de eerste 6 maanden en daarna verbeterd het nog tot een jaar. ( Mede afhankelijk van de (borst)voeding)

De opening tussen de buikspieren is een symptoom van een lichaamshouding, bewegingspatroon, verminderde stabiliteit, extra gewicht, buikdruk verhogende momenten en ademhaling.

Daarnaast kunnen we niet heen om verschillende andere factoren als:

  • slechte voeding,
  • stress,
  • vermoeidheid,
  • overmatig gebruik van calorieën,
  • spijsverteringsproblematiek
  • en (over)gewicht.

Deze kunnen voor belemmering van herstel zorgen. Het alleen richten op de opening tussen de buikspieren is niet de oplossing. Evenals het alleen dragen van een band of buikspieroefeningen doen. Nee, de combinatie van factoren zijn van invloed op het herstel. Bij het vinden van de juiste combinatie van factoren voor jou, kan Mobilicorpus Bekkenfysiotherapie je helpen.

Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie


Vul het onderstaande formulier in voor het maken van een afspraak. Nieuwe afspraken worden elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur afgehandeld. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor een behandeling en je kunt je direct aanmelden bij onze praktijk.

Afspraak maken

Wanneer je het contactformulier invult, zullen we deze zo snel mogelijk in behandeling nemen. Wist je dat je direct een online afspraak kan plannen.

Ook kan je telefonisch een afspraak maken door te bellen naar
010 3046666.