Zwanger

Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd. Dit proces is normaal en heeft een reden. Door deze hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de bekkenbodem en buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem. Deze belasting en de krachtsvermindering van spieren kunnen bij zwangere dames pijnklachten veroorzaken in de lage rug, bil, liezen en of schaambeen.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Zwangerschapshormonen zorgen voor het soepel worden van de gewrichten en gewrichtsbanden van onder andere het bekken. Het soepel worden is noodzakelijk, de baby moet immers door het bekken het geboortekanaal te verlaten.

Helaas is uit onderzoek nog niet duidelijk geworden, waarom de ene zwangere dame pijn ervaart tijdens het “versoepelingsproces” en waarom de andere niet.

50% van de zwangere vrouwen heeft nooit bekkenklachten, 40% af en toe en 10% ervaart zoveel bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit ( versoepelingsproces) dat ze in hun algemeen dagelijks leven worden beperkt. De beperkingen ondervinden de zwangere vrouwen met traplopen, aankleden, omdraaien in bed, wandelen, (stil) staan, en opstaan vanuit zit. De pijn kan ervaren worden aan het schaambeen, heupen, stuitje, liezen, billen en lage onderrug. Met de juiste therapie, kan je de pijnklachten onder controle krijgen.

Tijdens de therapie inventariseren we de klachten en volgt een lichamelijk onderzoek of de klachten worden veroorzaakt door de bekkeninstabiliteit. Indien dit aan de orde is, bespreken we tips, adviezen en starten we de therapie (o.a. volgens de therapie van Cecile Röst) om de pijnklachten zoveel mogelijk te kunnen controleren.

Je krijgt de adviezen en eventuele oefeningen ook per mail. Het is ook mogelijk dat bekkeninstabiliteit zich pas na de bevalling ontwikkeld. Wacht dan niet te lang om contact op te nemen, de bekkenfysiotherapeut komt eventueel ook aan huis als dat nodig is.

Ben je op zoek naar een goede bekkenband? Neem eens een kijkje in onze bekkenbandshop met een perfecte advieswijzer.

Lage rug

Door het hormoon progesteron worden de verbindingen tussen de gewrichten in de zwangerschap losser, zo ook tussen je staartbeentje en je heupbeenderen. Normaal gesproken zit hier bijna geen beweging in, maar als je zwanger bent wel iets. Veel rugklachten vaak veroorzaakt door een verkeerde houding en overbelasting.

Hierdoor kunnen zenuwen makkelijker bekneld raken, dit kan klachten geven in je onderrug en de pijn kan uitstralen via je billen uit naar je bovenbeen.

Borstontsteking

Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan ook ontstaan bij niet zogende vrouwen. De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje verstopt raakt, kan een borstontsteking ontstaan. De meeste verstopte melkkanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij, maar wanneer dit niet het geval is kan fysiotherapie (ultra geluid behandelingen) mogelijk een oplossing bieden.  Een mastitis / borstontsteking kan zich snel ontwikkelen, vaak gepaard gaand met koorts, griepachtige verschijnselen, pijnlijke harde zwelling van de borst, roodheid van de huid, pijn (continu of tijdens het voeden) en verminderde melkproductie. 

Ultrageluid is een makkelijk toepasbare en pijnloze fysiotechnische applicatie die vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.

Behandeling
Ultrageluidtherapie is een behandeling waarbij mechanische trillingen zorgen voor micromassage. Warmte van de geluidsgolven zorgt voor toename van de bloedtoevoer, vermindering van ontsteking, zwelling, verlicht de pijn en bevordert de genezing. Ultrageluid heeft geen neveneffecten. De pijnlijke plekken van de borst worden lokaal, pijnloos behandeld met de kop van het apparaat. De behandeling met ultrageluid bestaat uit minimaal 2 keer, daags achter elkaar. Het effect na een eerste behandeling is meestal al voel en zichtbaar. De behandeling duurt maximaal 20 minuten. Wanneer na twee behandeling nog geen effect is behaald, wordt de behandeling gestopt. Wij adviseren je om voorafgaand aan de behandeling even te overleggen met je verloskundige. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.

Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie


Vul het onderstaande formulier in voor het maken van een afspraak. Nieuwe afspraken worden elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur afgehandeld. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor een behandeling en je kunt je direct aanmelden bij onze praktijk.

Afspraak maken

Wanneer je het contactformulier invult, zullen we deze zo snel mogelijk in behandeling nemen. Wist je dat je direct een online afspraak kan plannen.

Ook kan je telefonisch een afspraak maken door te bellen naar
010 3046666.