Behandelwijzen

DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie)

Vanaf 2006 is de fysiotherapeut direct toegankelijk voor een screening en aanvullend beleid, hetgeen betekent dat een verwijzing van een huisarts of specialist niet noodzakelijk is.

Eerste afspraak
Bij de eerste kennismaking wordt, om uw behandeldossier aan te maken, gevraagd naar uw naam, geboortedatum, BSN nummer en telefoonnummer, uw verzekering en, indien van toepassing, de verwijsbrief.

Tijdens de eerste afspraak worden uw bekkenklachten vanuit diverse invalshoeken bekeken en in kaart gebracht. Een klacht kan immers meerdere oorzaken hebben.

Na het eerste gesprek volgt er meer informatie over het verdere beloop van de behandelingen.

Behandelingen

Tijdens de bekkenfysiotherapie kunnen we, na anamnese en onderzoek, gebruik maken van verschillende behandelwijzen, namelijk:

  • Myofeedback
  • Elektro stimulatie
  • Dry needling
  • Kinesiotape

Onderstaand meer informatie over deze behandelwijzen. Mochten er vragen zijn, neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een mail aan info@mobilicorpus.nl.

Myofeedback

Myofeedback betekent ” informatie uit de spier”. Myofeedback kan volgen na het inwendig onderzoek. Dit geeft aanvullende informatie over het functioneren van de bekkenbodemspieren.

Bij myofeedback wordt de spieractiviteit gemeten via een probe die tijdens de oefeningen in schede of anus plaatst. Op een beeldscherm kunt u de bewegingen van de bekkenbodemspieren volgen, zodat u zich meer bewust wordt van het gebruik van deze spieren.

Tijdens de menstruatie wordt niet inwendig gewerkt.

Wanneer je beter bewust bent hoe je de bekkenbodem kunt aanspannen en ontspannen wordt er getraind op datgene wat de klacht (mede)veroorzaakt. Voor de een, is dat het trainen van kracht om de urinebuis beter af te sluiten, het kan ook zijn dat de bekkenbodem juist te gespannen is en daardoor klachten geeft als het niet goed kunnen uitplassen (met kans op blaasontstekingen) of pijn bij het ontlasten en / of vrijen. In deze gevallen wordt er getraind op het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Het kan ook zijn dat de kracht en de spanning vrij goed is maar deze niet op het juiste moment en / of met de juiste intensiteit kan worden gebruikt. Dat noemen we een coördinatieprobleem.
De probe wordt door u als patiënt aangeschaft en is uw eigendom.

Elektro stimulatie

Als een spier aanspant lopen er stroompjes door deze spier. Deze stroompjes, elektromyografische activiteit genoemd, worden in het lichaam zelf opgewekt. Met de elektrostimulatie zijn deze stroompjes precies na te bootsen waardoor de spier gaat aanspannen. Dit kan gebruikt worden wanneer spieren verzwakt zijn en / of moeilijk kunnen aanspannen.

Op deze manier kunt u voelen hoe of de bekkenbodemspieren aanspannen. U kunt proberen mee te doen wanneer de bekkenbodem middels de elektra stimulatie aanspant. Op deze manier kunt u leren hoe u zelf uw bekkenbodemspieren weer goed kunt gebruiken.

Dry needling

Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van acupunctuurnaalden.

Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten locaal veroorzaken, maar kan ook uitstralende pijn geven. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken.

Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat.

Kinesiotape of medical taping

De tape heeft een elasticiteit die overeenkomt met de elasticiteit van de huid. Door te werken met de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen diverse onderhuidse structuren worden beïnvloed. De kinesiotape versnelt het herstelproces, stuurt spieren en gewrichten, verbetert de stabiliteit, vermindert de pijn en schept voorwaarden voor een snelle actieve revalidatie. Je kunt hierbij denken aan gebruik bij lage rugklachten en bekkenklachten.

Tarieven & vergoedingen?

(Bekken)fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Heeft u een aanvullende verzekering en bent u verzekerd bij DSW, ONVZ, VGZ, CZ, Ditzo Amersfoortse, Nationale Nederlanden, Ohra, Just, In Twente, Stad Holland, Aevitea, PNOzorg, UMC, Zekur, Univé, Iza of Promovendum. Kijk dan in uw polis op welke vergoeding u kunt rekenen.

Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie


Vul het onderstaande formulier in voor het maken van een afspraak. Nieuwe afspraken worden elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur afgehandeld. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor een behandeling en je kunt je direct aanmelden bij onze praktijk.

Afspraak maken

Wanneer je het contactformulier invult, zullen we deze zo snel mogelijk in behandeling nemen. Wist je dat je direct een online afspraak kan plannen.

Ook kan je telefonisch een afspraak maken door te bellen naar
010 3046666.