De bekkenbodem & bekkenklachten

Iedereen, mannen, vrouwen en kinderen ( alle leeftijden) kunnen bekkenklachten krijgen door het niet goed functioneren van de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden, ondersteunen de organen als darmen, blaas en baarmoeder, dragen bij aan de stabiliteit van het bekken en hebben ook een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden.

Bekkenfysiotherapie kan je helpen bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de bekkenbodemspieren zodat bekkenklachten verminderen. Hieronder vind u een onderverdeling van diverse bekkenklachten.

Plasklachten

Problemen met het plassen kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Plasklachten komen voor bij mannen, vrouwen en kinderen.

Hierbij kan dat het plassen veranderd is, zoals het niet goed op gang komen van de plas, verandering van plasstraal, langer uitplassen, niet goed uitplassen en/of nadruppelen, verlies van urine of een hoge frequentie van plassen.

Klachten bij het plassen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld operaties in het onderbuik gebied, verkeerd drink en / of toiletgedrag, stress, nervositeit, bevallingen, hormonale veranderingen, veelvuldig hoge druk in de buik en overgewicht.

Ontlastingproblemen

Problemen met de ontlasting kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Poepklachten komen voor bij mannen, vrouwen en kinderen.

Het kan zijn dat het erg veel moeite kost om de ontlasting uit de anus te krijgen, veel of juist heel weinig aandrang voor de ontlasting, het verlies van ontlasting, hele dunnen of dikke ontlasting, of pijn in de buik.

Klachten van de ontlasting kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld operaties in het onderbuik gebied, verkeerd voeding, drink en / of toiletgedrag, stress, nervositeit, bevallingen, hormonale veranderingen, veelvuldig hoge druk in de buik en overgewicht.

Verzakking

De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is ( bevalling, hormonaal, veroudering, buikdruk) kan dit verzakkingsklachten geven. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. Een prolaps is het door de vagina naar beneden zakken van de organen in het kleine bekken (blaas, baarmoeder en/of darmen).

Rug / Bekken

De bekkenbodemspieren geven stabiliteit aan het bekken en de lage rug. Een niet goed functionerende bekkenbodem kan rug / bekkenklacht in stand houden. Dit kan klachten geven als pijn de in de lage rug, bil, schaamstreek en liezen.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn. Dit kan komen door een ongeval of trauma, zoals vallen met de fiets, van de trap vallen, een heel zware bevalling. Ook sportletsel kan de oorzaak zijn, bijv. een sliding met voetballen. Het gevolg kan een misstand van het bekken en of stuit zijn.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd. Dit proces is normaal en heeft een reden. Door deze hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de bekkenbodem en buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem. Deze belasting en de krachtsvermindering van spieren kunnen bij zwangere dames pijnklachten veroorzaken in de lage rug, bil, liezen en of schaambeen.

Mobilicorpus werkt nauw samen met Annick Halier, zij verzorgt zwangerschapsyoga ( zie zwangerschapscursus)

Kinderen

Kinderen zijn vanaf vier jaar meestal droog en schoon overdag. Toch zijn er kinderen die last hebben van poep en / of plasongelukjes, regelmatig blaasontstekingen, bedplassen, heel frequent plassen of slecht naar de WC kunnen. Dit kan van grote invloed zijn op het leven van het kind en het gezin.

Mannen

De bekkenbodem van een man is meestal heel sterk. Dit komt door de vorm van het bekken en de urinewegen. Het komt vaak voor dat de bekkenbodem onvoldoende ontspant. Geleidelijk verandert het plaspatroon tot er klachten ontstaan ( niet goed uitplassen, gebroken en slappe straal, urineverlies). Gedrag en gewoontes kunnen hierbij een rol spelen. Bijvoorbeeld het plassen ( beroepsmatig) te lang uitstellen of te weinig tijd nemen om rustig naar het toilet te gaan.

Een vergrote prostaat of een prostatectomie zijn ook van invloed op het plasgedrag.

Seksuele klachten

Een goedwerkende bekkenbodem is van essentieel belang voor fijne seks. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Soms werken de bekkenbodemspieren niet goed en ontstaat er pijn bij het vrijen. De bekkenbodemspieren zijn ook van invloed op het ervaren van een orgasme en erectie.