Bekkenfysiotherapie

De bekkenbodem & bekkenklachten

Iedereen, mannen, vrouwen en kinderen ( alle leeftijden) kunnen bekkenklachten krijgen door het niet goed functioneren van de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden, ondersteunen de organen als darmen, blaas en baarmoeder, dragen bij aan de stabiliteit van het bekken en hebben ook een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden.

Bekkenfysiotherapie kan je helpen bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de bekkenbodemspieren zodat bekkenklachten verminderen. Hieronder vind u een onderverdeling van diverse bekkenklachten.

Plasklachten

Problemen met het plassen kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Plasklachten komen voor bij mannen, vrouwen en kinderen.

Hierbij kan dat het plassen veranderd is, zoals het niet goed op gang komen van de plas, verandering van plasstraal, langer uitplassen, niet goed uitplassen en/of nadruppelen, verlies van urine of een hoge frequentie van plassen.

Klachten bij het plassen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld operaties in het onderbuik gebied, verkeerd drink en / of toiletgedrag, stress, nervositeit, bevallingen, hormonale veranderingen, veelvuldig hoge druk in de buik en overgewicht.

Ontlastingproblemen

Problemen met de ontlasting kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Poepklachten komen voor bij mannen, vrouwen en kinderen.

Het kan zijn dat het erg veel moeite kost om de ontlasting uit de anus te krijgen, veel of juist heel weinig aandrang voor de ontlasting, het verlies van ontlasting, hele dunnen of dikke ontlasting, of pijn in de buik.

Klachten van de ontlasting kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld operaties in het onderbuik gebied, verkeerd voeding, drink en / of toiletgedrag, stress, nervositeit, bevallingen, hormonale veranderingen, veelvuldig hoge druk in de buik en overgewicht.

Verzakking

De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is ( bevalling, hormonaal, veroudering, buikdruk) kan dit verzakkingsklachten geven. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. Een prolaps is het door de vagina naar beneden zakken van de organen in het kleine bekken (blaas, baarmoeder en/of darmen).

Rug/ Bekken

De bekkenbodemspieren geven stabiliteit aan het bekken en de lage rug. Een niet goed functionerende bekkenbodem kan rug / bekkenklacht in stand houden. Dit kan klachten geven als pijn de in de lage rug, bil, schaamstreek en liezen.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn. Dit kan komen door een ongeval of trauma, zoals vallen met de fiets, van de trap vallen, een heel zware bevalling. Ook sportletsel kan de oorzaak zijn, bijv. een sliding met voetballen. Het gevolg kan een misstand van het bekken en of stuit zijn.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd. Dit proces is normaal en heeft een reden. Door deze hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de bekkenbodem en buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem. Deze belasting en de krachtsvermindering van spieren kunnen bij zwangere dames pijnklachten veroorzaken in de lage rug, bil, liezen en of schaambeen.

Mobilicorpus werkt nauw samen met Annick Halier, zij verzorgt zwangerschapsyoga ( zie zwangerschapscursus).

Seksuele klachten

Een goedwerkende bekkenbodem is van essentieel belang voor fijne seks. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Soms werken de bekkenbodemspieren niet goed en ontstaat er pijn bij het vrijen. De bekkenbodemspieren zijn ook van invloed op het ervaren van een orgasme en erectie.

Diastase

Een diastase is een symptoom, niet een oorzaak.

De rechte buikspieren verlopen verticaal van je ademhalingspier tot het schaambot. Tussen de rechte spieren loopt een peesblad, ruimte tussen je rechte buikspieren door het uitrekken van de peesplaat noemen we diastase. De zwangerschap is de meest voorkomend gebeurtenis is waarbij een diastase rectus kan ontstaan.

Tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren,ongeveer 2-2,5 cm door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen, dit is een normaal verschijnsel. Uit de literatuur blijkt dat in het derde trimester 100% van de zwangeren een diastase heeft welke normaliter binnen een jaar na je bevalling herstelt is (Lee & Hodge, 2016). Het grootste deel van het herstel vindt plaats in de eerste 6maanden en daarna verbeterd het nog tot een jaar. ( Mede afhankelijk van de (borst)voeding)

De opening tussen de buikspieren is een symptoom van een lichaamshouding, bewegingspatroon, verminderde stabiliteit, extra gewicht, buikdrukverhogende momenten en ademhaling.
Daarnaast kunnen we niet heen om verschillende andere factoren als: slechte voeding, stress, vermoeidheid, overmatig gebruik van calorieën, spijsverteringsproblematiek en (over)gewicht. Deze kunnen voor belemmering van herstel zorgen.
Het alleen richten op de opening tussen de buikspieren is niet de oplossing. Evenals het alleen dragen van een band of buikspieroefeningen doen.

Nee, de combinatie van factoren zijn van invloed op het herstel. Bij het vinden van de juiste combinatie van factoren voor jou, kan Mobilicorpus Bekkenfysiotherapie je helpen.

Stuitklachten / Coccygodynie

Als je pijn in je stuit hebt, kan je hieraan veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje, kan soms uitstralen naar de zitbeenknobbels, bekkenbodem en onderrug. De hinder wordt voornamelijk ondervonden tijdens het zitten, het opstaan, als er druk op komt, lang in bed liggen en soms is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten of staan en moet men schuin zitten of telkens verzitten. De oorzaak van deze klachten kunnen een scheefstand van het stuitje zijn en/of het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren. Scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. ( je kan hierbij denken aan de rug, borst, voetenstand) Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan. Doordat er vaak problemen worden ondervonden bij het zitten, kan coccygodynie / stuitpijn de kwaliteit van leven ernstig verstoren en sociale problemen geven.

Onze bekkenfysiotherapeuten zijn bekend met de NIMOC mobilisatie.

Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie


Vul het onderstaande formulier in voor het maken van een afspraak. Nieuwe afspraken worden elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur afgehandeld. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor een behandeling en je kunt je direct aanmelden bij onze praktijk.

Afspraak maken

Wanneer je het contactformulier invult, zullen we deze zo snel mogelijk in behandeling nemen. Wist je dat je direct een online afspraak kan plannen.

Ook kan je telefonisch een afspraak maken door te bellen naar
010 3046666.