Vrouwen

Urge-incontinentie

Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. De aandrang om te plassen komt plotseling op, deze is moeilijk te onderdrukken en er moet meteen gehoor aan worden gegeven. Het kan ook zijn dat er veel sprake is van aandrang en vervolgens een kleine hoeveelheid wordt geplast. Personen met urge incontinentie blijven graag in de buurt van een toilet of weten deze precies te vinden.

Stress-incontinentie

Stress-incontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Dat betekent dat er sprake is van urineverlies bij drukverhogende momenten . Stressincontinentie treedt met name op bij hoesten, lachen, springen ( Jumping Jacks, Burby’s, trampoline). Het gaat over het algemeen niet gepaard met een sterke aandrang. Als regel zijn de hoeveelheden urineverlies hierbij relatief gering.

Blaasonsteking(en)

Een blaasontsteking, urineweginfectie of cystitis is een ontsteking van de binnenkant van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën blijken meestal afkomstig te zijn uit de darmflora. Vrouwen hebben vaker last van blaasontstekingen dan mannen.
Als blaasontstekingen steeds terugkeren en antibiotica niet altijd meer helpt, kan er ook gekeken worden naar de toilethouding, drinkgedag, en het functioneren van de bekkenbodemspieren.

Hoge frequentie van plassen

Er is sprake is van vele malen op een dag aandrang en vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid geplast. Er is hier meestal geen sprake van urineverlies, mensen halen op tijd de toilet, maar moeten heel vaak op een dag. Er kan hier sprake zijn van een overactieve bekkenbodem en / of blaas. Verschillende behandelingen kunnen hiervoor in aanmerking.

Obstipatie

Het aantal keren dat iemand naar het toilet gaat voor ontlasting varieert per persoon. De ene persoon gaat één of meerdere keren per dag, de andere enkele malen per week. Iedereen heeft hierin een eigen patroon. Er kan sprake zijn van obstipatie als de frequentie slechts één of twee keer per week is of iedere keer een kleine hoeveelheid wordt ontlast. Als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft, wordt er te veel vocht aan onttrokken en wordt de ontlasting harder en droger en is moeilijker kwijt te raken. Door de harde ontlasting kunnen scheurtjes of kloofjes in de anus ontstaan. Als hier nieuwe ontlasting langskomt, voelt u een scherpe, branderige pijn. Het is geen probleem als dit af en toe eens voorkomt, maar het is lastiger als dit regelmatig voorkomt.

Stuitklachten / Coccygodynie

Als je pijn in je stuit hebt, kan je hieraan veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje, kan soms uitstralen naar de zitbeenknobbels, bekkenbodem en onderrug. De hinder wordt voornamelijk ondervonden tijdens het zitten, het opstaan, als er druk op komt, lang in bed liggen en soms is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten of staan en moet men schuin zitten of telkens verzitten. De oorzaak van deze klachten kunnen een scheefstand van het stuitje zijn en/of het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren. Scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. ( je kan hierbij denken aan de rug, borst, voetenstand) Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan. Doordat er vaak problemen worden ondervonden bij het zitten, kan stuitpijn / coccygodynie de kwaliteit van leven ernstig verstoren en sociale problemen geven.

Verzakking / Prolaps

(rectocele, cystocele, enterocele)
De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is, kan dit verzakkingsklachten geven. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. Een prolaps is het door de vagina naar beneden zakken van de organen in het kleine bekken (blaas, baarmoeder en/of darmen). Dit kan het gevolg zijn van een zwangerschap, ouder worden, operatie in het bekkengebied, fysiek zwaar beroep, chronisch hoesten en of overmatig persgedrag.

Lage rug

Er zijn best veel mensen die al hun hele leven bekend zijn met rugklachten, of mensen die eens in de zoveel tijd weer klachten ervaren. Door pijn en een veranderd bewegingspatroon kunnen dit soort klachten in stand worden gehouden.

Balans in rug, buik en bekkenbodemspieren zorgen voor een goede stabiliteit in rug en bekkengebied. Als één van bovengenoemde spieren te sterk of te zwak aanspant, kan dit een in stand houdende factor zijn voor rugklachten.

Bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan zonder zwangerschap.

De oorzaak kan zijn een ongeval, trauma, compensatiegedrag of een overbelasting door bijvoorbeeld lange afstand hardlopen. Het zijn dus niet alleen vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit maar ook mannen kunnen klachten hebben.

Misschien herkent u ongemakken als startpijn, moeizaam bewegen en napijn, pijn in de lager rug, rondom het bekken en in uw benen.

Pijn tijdens vrijen (vaginisme, dyspareunie)

Als een vrouw haar bekkenbodem (onbewust) teveel aanspant kan dat leiden tot het moeizaam inbrengen van een tampon, een vinger, gemeenschap hebben of inwendig onderzoek. Het geeft een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na de gemeenschap. Het kan er toe leiden dat penetratie moeilijk is, en soms zelfs onmogelijk. Dit wordt ‘vaginisme’ genoemd. Bij vaginisme reageert het lichaam afwijzend op penetratie, ook al wil je dit graag. Het “nauwe gevoel” en de pijnklachten zijn vaak zowel oorzaak als gevolg van het (onbewuste) aanspannen van de bekkenbodemspieren. Deze klachten kunnen ook aanwezig zijn, als er eerder geen gemeenschap was of dit zonder problemen verliep.

Spanning in de bekkenbodem kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een verkeerd aangeleerde gewoonte zijn, een negatieve ervaring op het gebied van intimiteit, periode van stress, maar ook het gevolg van voortdurend ophoudgedrag of rug- of buikpijn.

Diastase

Een diastase is een symptoom, niet een oorzaak

De rechte buikspieren verlopen verticaal van je ademhalingspier tot het schaambot. Tussen de rechte spieren loopt een peesblad, ruimte tussen je rechte buikspieren door het uitrekken van de peesplaat noemen we diastase. De zwangerschap is de meest voorkomend gebeurtenis is waarbij een diastase rectus kan ontstaan.

Tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren, ongeveer 2-2,5 cm door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen, dit is een normaal verschijnsel. Uit de literatuur blijkt dat in het derde trimester van de zwangeren een diastase heeft welke normaliter binnen een jaar na je bevalling herstelt is (Lee & Hodge, 2016). Het grootste deel van het herstel vindt plaats in de eerste 6maanden en daarna verbeterd het nog tot een jaar. ( Mede afhankelijk van de (borst)voeding)

De opening tussen de buikspieren is een symptoom van een lichaamshouding, bewegingspatroon, verminderde stabiliteit, extra gewicht, buikdrukverhogende momenten en ademhaling.

Daarnaast kunnen we niet heen om verschillende andere factoren als: verandering van bewegingspatroon,slechte voeding, stress, vermoeidheid, spijsverteringsproblematiek en (over)gewicht. Deze kunnen voor belemmering van herstel zorgen.

Het alleen richten op de opening tussen de buikspieren is niet de oplossing. Evenals het alleen dragen van een band of buikspieroefeningen doen.

Nee, de combinatie van factoren zijn van invloed op het herstel. Bij het vinden van de juiste combinatie van factoren voor jou, kan Mobilicorpus Bekkenfysiotherapie je helpen.

Borstontsteking

Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan ook ontstaan bij niet zogende vrouwen. De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje verstopt raakt, kan een borstontsteking ontstaan. De meeste verstopte melkkanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij, maar wanneer dit niet het geval is kan fysiotherapie (ultra geluid behandelingen) mogelijk een oplossing bieden. Een mastitis / borstontsteking kan zich snel ontwikkelen, vaak gepaard gaand met koorts, griepachtige verschijnselen, pijnlijke harde zwelling van de borst, roodheid van de huid, pijn (continu of tijdens het voeden) en verminderde melkproductie.

Ultrageluid is een makkelijk toepasbare en pijnloze fysiotechnische applicatie die vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.

Behandeling
Helaas is de ultrageluid behandeling bij borstontsteking nog niet zo bekend. Het kan dé oplossing zijn voor een (beginnende) borstontsteking zonder anti biotica.
Ultrageluidtherapie is een behandeling waarbij mechanische trillingen zorgen voor micromassage. Warmte van de geluidsgolven zorgt voor toename van de bloedtoevoer, vermindering van ontsteking, zwelling, verlicht de pijn en bevordert de genezing. Ultrageluid heeft geen neveneffecten. De pijnlijke plekken van de borst worden lokaal, pijnloos behandeld met de kop van het apparaat. De behandeling met ultrageluid bestaat uit minimaal 2 keer, daags achter elkaar. Het effect na een eerste behandeling is meestal al voel en zichtbaar. De behandeling duurt maximaal 20 minuten. Wanneer na twee behandeling nog geen effect is behaald, wordt de behandeling gestopt. Wij adviseren je om voorafgaand aan de behandeling even te overleggen met je verloskundige / lactatiedeskundige. Mochten zij nog niet op de hoogte zijn van deze behandeling, kunnen zij altijd contact opnemen. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Vaak zit er enig spoed achter de behandeling omdat de ontsteking niet prettig is. Neem dan telefonisch contact op met ons. Online kan je voor borstontstekingen geen afspraak maken omdat deze behandelingen in de praktijk aan huis worden gegeven wegens flexibiliteit van de therapeut.

Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie


Vul het onderstaande formulier in voor het maken van een afspraak. Nieuwe afspraken worden elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur afgehandeld. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor een behandeling en je kunt je direct aanmelden bij onze praktijk.

Afspraak maken

Wanneer je het contactformulier invult, zullen we deze zo snel mogelijk in behandeling nemen. Wist je dat je direct een online afspraak kan plannen.

Ook kan je telefonisch een afspraak maken door te bellen naar
010 3046666.