Mannen

De bekkenbodem van een man is meestal heel sterk. Dit komt door de vorm van het bekken en de urinewegen. Het komt vaak voor dat de bekkenbodem onvoldoende ontspant. Geleidelijk verandert het plaspatroon tot er klachten ontstaan ( niet goed uitplassen, gebroken en slappe straal, urineverlies). Gedrag en gewoontes kunnen hierbij een rol spelen. Bijvoorbeeld het plassen ( beroepsmatig) te lang uitstellen of te weinig tijd nemen om rustig naar het toilet te gaan.

Een vergrote prostaat of een prostatectomie zijn ook van invloed op het plasgedrag.

Prostatectomie / Chirurgisch verwijderen van de prostaat

Als de prostaat operatief is verwijderd kan het ophouden van urine moeilijker zijn. Een deel van het ophoudmechanisme is er niet meer. De bekkenbodemspier moet een extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden. Voor het herstel van de postoperatieve continentie is het raadzaam om pre-operatief langs te gaan bij een bekkenfysiotherapeute. Het doel vooraf aan de operatie is om bewust te worden van de bekkenbodem en goed te leren gebruiken.

Chronische prostaatklachten zijn vaak een irritatie van de prostaat, die veroorzaakt door een combinatie van een te gespannen bekkenbodem en een verkeerde plastechniek en niet door een bacteriele infectie.

Urge-incontinentie

Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. De aandrang om te plassen komt plotseling op, deze is moeilijk te onderdrukken en er moet meteen gehoor aan worden gegeven. Het kan ook zijn dat er veel sprake is van aandrang en vervolgens een kleine hoeveelheid wordt geplast. Personen met urge incontinentie blijven graag in de buurt van een toilet of weten deze precies te vinden.

Hoge frequentie van plassen

Er is sprake is van vele malen op een dag aandrang en vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid geplast. Er is hier meestal geen sprake van urineverlies, mensen halen op tijd de toilet, maar moeten heel vaak op een dag. Er kan hier sprake zijn van een overactieve bekkenbodem en / of blaas. Verschillende behandelingen kunnen hiervoor in aanmerking.

Continue aandrang

Er is sprake is een continue gevoel van aandrang. Als men dan naar de toilet gaat, volgt er niets of een paar druppels. Hierdoor lijkt het dat je continu ophoudt.

Zwakke straal

Een zwakke straal tijdens het plassen kan veroorzaakt worden door een verzakking, disfunctioneren van de bekkenbodem en of vergrote prostaat.

Scrotumpijn

Mannen ervaren soms pijn in en rond het scrotum. Een aanleiding hiervoor kan een te gespannen bekkenbodem zijn. Het ontspannen van de bekkenbodem en stretch oefeningen kunnen helpen de klachten doen verminderen.

Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie


Vul het onderstaande formulier in voor het maken van een afspraak. Nieuwe afspraken worden elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur afgehandeld. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor een behandeling en je kunt je direct aanmelden bij onze praktijk.

Afspraak maken

Wanneer je het contactformulier invult, zullen we deze zo snel mogelijk in behandeling nemen. Wist je dat je direct een online afspraak kan plannen.

Ook kan je telefonisch een afspraak maken door te bellen naar
010 3046666.