Welkom op de website van Mobilicorpus Bekkenfysiotherapie. Zoals de naam al zegt, is Mobilicorpus een fysiotherapiepraktijk speciaal gericht op klachten in en rondom het bekken. De bekkenfysiotherapie is voor kinderen, mannen en vrouwen.

Mobilicorpus bevindt zich op vier locaties. In Bergschenhoek en (op twee locaties in) Berkel worden de bekkenfysiotherapie en de zwangerschapscursussen gegeven. In Rotterdam enkel de zwangerschapscursussen. Tijdens een bekkenfysiotherapie maken we gebruik van verschillende behandelwijzen, namelijk:

  • Myofeedback
  • Elektro stimulatie
  • Dry needling
  • Kinesiotape

Onderstaand meer informatie over deze behandelwijzen. Mochten er vragen zijn, neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een mail aan info@mobilicorpus.nl.

Myofeedback

Myofeedback betekent ” informatie uit de spier”. Myofeedback kan volgen na het inwendig onderzoek. Dit geeft aanvullende informatie over het functioneren van de bekkenbodemspieren.
.Bij myofeedback wordt de spieractiviteit gemeten via een probe die tijdens de oefeningen in schede of anus plaatst. Op een beeldscherm kunt u de bewegingen van de bekkenbodemspieren volgen, zodat u zich meer bewust wordt van het gebruik van deze spieren.
Tijdens de menstruatie wordt (over het algemeen) niet inwendig gewerkt.
Wanneer je beter bewust bent hoe je de bekkenbodem kunt aanspannen en ontspannen wordt er getraind op datgene wat de klacht (mede)veroorzaakt. Voor de een, is dat het trainen van kracht om de urinebuis beter af te sluiten, het kan ook zijn dat de bekkenbodem juist te gespannen is en daardoor klachten geeft als het niet goed kunnen uitplassen (met kans op blaasontstekingen) of pijn bij het ontlasten en / of vrijen. In deze gevallen wordt er getraind op het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Het kan ook zijn dat de kracht en de spanning vrij goed is maar deze niet op het juiste moment en / of met de juiste intensiteit kan worden gebruikt. Dat noemen we een coördinatieprobleem.
De probe wordt door u als patiënt aangeschaft en is uw eigendom.

Elektro stimulatie

Als een spier aanspant lopen er stroompjes door deze spier. Deze stroompjes, elektromyografische activiteit genoemd, worden in het lichaam zelf opgewekt. Met de elektrostimulatie zijn deze stroompjes precies na te bootsen waardoor de spier gaat aanspannen. Dit kan gebruikt worden wanneer spieren verzwakt zijn en / of moeilijk kunnen aanspannen.
Op deze manier kunt u voelen hoe of de bekkenbodemspieren aanspannen. U kunt proberen mee te doen wanneer de bekkenbodem middels de elektra stimulatie aanspant. Op deze manier kunt u leren hoe u zelf uw bekkenbodemspieren weer goed kunt gebruiken.

Dry needling

Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van acupunctuurnaalden. Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat.
Triggerpoint Massage Massage technieken bevorderen ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk.
Zelf massage van triggerpoints Een effectieve manier om uw klachten te verminderen is het zelf behandelen van de triggerpoints. Vraag even aan de (bekken) therapeut hoe dit het beste kan.

Kinesiotape of medical taping

De tape heeft een elasticiteit die overeenkomt met de elasticiteit van de huid. Door te werken met de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen diverse onderhuidse structuren worden beïnvloed. De kinesiotape versnelt het herstelproces, stuurt spieren en gewrichten, verbetert de stabiliteit, vermindert de pijn en schept voorwaarden voor een snelle actieve revalidatie. Je kunt hierbij denken aan gebruik bij lage rugklachten en bekkenklachten.