Hoe kan bekkenfysiotherapie
online werken? 

Het enige dat u nodig heeft, is een smartphone met camera óf computer met webcam

Voor iedereen die ooit een reguliere fysiotherapiekliniek heeft bezocht, kan het idee om online fysiotherapie te doen een beetje ongebruikelijk zijn. Gaat fysiotherapie niet alleen over “hands-on” behandeling? Hoe kun je een (bekken)klacht diagnosticeren en oplossen zonder iemand aan te raken?

Maar heb je ooit aan je fysio gevraagd naar wie ze gaan als zelf klachten hebben? De meesten fysio’s zouden antwoorden: “Niemand – ik behandel mijzelf”. De meeste klachten kunnen zelf worden behandeld, zolang er een nauwkeurige diagnose en een verstandig behandelplan is – dit beide kan gemakkelijk via een videogesprek kan worden verstrekt.

Een massage kan ervoor zorgen dat je je een tijd beter voelt, maar in veel gevallen herstelt de massage de oorzaak van de klacht niet. Mijn klinische ervaring en het huidige onderzoek suggereren dat een goede balans van rust en specifieke oefeningen, die je op de lange termijn zal genezen.

Alleen rusten is niet genoeg, omdat je dan een zwak gebied onbelast dat gemakkelijk weer kan blesseren. Hetzelfde gebeurt wanneer u de verkeerde oefeningen op het verkeerde moment doet. Middels een video consult kunnen wij u helpen met het vinden van die balans middels de juiste oefeningen en momenten van rust.

Hoe werkt bekkenfysiotherapie online?

  • Bij aanmelding spreken we een tijd af, wanneer het video consult gewenst is. Het enige wat u nodig heeft is een smart phone met camera. U ontvangt van ons een mail of sms, middels deze te openen, hebben we verbinding.
  • Zoals u gewend bent in de praktijk, beginnen we eerst met het verwerken van uw gegevens zodat declaratie mogelijk is.
  • Vervolgens zal ik u vragen om mij te vertellen over uw klachten, eventueel de oorzaak, de provocerende momenten, het verloop en de huidige situatie. Tijdens het tweede deel van het consult zal ik je begeleiden bij een grondig lichamelijk onderzoek, net zoals ik zou doen als je me zou raadplegen in mijn reguliere kliniek.
  • In de meeste gevallen is deze informatie voldoende om een nauwkeurige diagnose te stellen. Vervolgens gebruik ik al deze informatie om een behandelplan op maat te maken dat past bij uw dagelijkse leven en training.
  • De waarde van toegang hebben tot een ervaren geregistreerd bekkenfysiotherapeut is dat ik je kan helpen bij het controleerbaar maken van de klachten, pijnreductie en herstelproces zodat je weet wanneer je je moet inhouden en wanneer je de grenzen een beetje kunt verleggen.
  • Ik werk een gedetailleerd behandelplan voor je uit, inclusief video’s van je oefeningen. In het laatste deel van ons videoverzoek zal ik je vragen om de oefeningen uit te voeren om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor jou. Na het consult mail ik je voorlichting, adviezen en oefeningen. Dit alles is ook terug te lezen in een app, die je kan downloaden.
  • Uw behandelplan kan ook enkele zelftape- of zelfmassagetechniek bevatten. Ik kan u adviseren over de materialen en uitrusting die u hiervoor nodig heeft.

U vraagt zich misschien af waarom, met alle informatie die op internet beschikbaar is, fysiotherapeuten überhaupt nodig zijn? Kan ik niet gewoon Google of een online symptoomcontrole gebruiken?

Het probleem is dat pijn in een specifiek gebied of structuur verschillende oorzaken kan hebben, die allemaal een andere behandelmethode vereisen. Er is een flink aantal jaren klinische ervaring voor nodig om ze te kunnen onderscheiden. Het internet biedt mogelijk verschillende zelfdiagnoseservices, maar een recent onderzoek heeft uitgewezen dat online symptomen check + diagnose totaal onnauwkeurig zijn.

U kunt ten aller tijden vragen of jouw klacht geschikt is voor een video consult. U zult hierop een eerlijk antwoord krijgen.

AVG-proof

Onze videoconsulten maken contact tussen zorgverleners en patiënten mogelijk, onder andere door berichten, foto’s en links uit te wisselen en door beeldbellen. Patiënten gebruiken hiervoor dehun smartphone en / of app, en zorgverleners een webplatform. Alle gegevens worden versleuteld, registreren en inloggen kan alleen na persoonlijke verificatie. Onze videoconsulten voldoen daarmee aan de AVG-wetgeving.