Een diastase is een symptoom, niet een oorzaak

Laten we eerst beginnen met uitleggen wat een diastase rectus is

De rechte buikspieren verlopen verticaal van je ademhalingspier tot het schaambot. Tussen de rechte spieren loopt een peesblad, ruimte tussen je rechte buikspieren door het uitrekken van de peesplaat noemen we diastase. De zwangerschap is de meest voorkomend gebeurtenis is waarbij een diastase rectus kan ontstaan.

Tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren,ongeveer 2-2,5 cm door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen, dit is een normaal verschijnsel. Uit de literatuur blijkt dat in het derde trimester 100% van de zwangeren een diastase heeft welke normaliter binnen een jaar na je bevalling herstelt is (Lee & Hodge, 2016). Het grootste deel van het herstel vindt plaats in de eerste 6maanden en daarna verbeterd het nog tot een jaar ( Mede afhankelijk van de (borst)voeding).

De opening tussen de buikspieren is een symptoom van een lichaamshouding, bewegingspatroon, verminderde stabiliteit, extra gewicht, buikdrukverhogende momenten en ademhaling. Daarnaast kunnen we niet heen om verschillende andere factoren als: slechte voeding, stress, vermoeidheid, overmatig gebruik van calorieën, spijsverteringsproblematiek en (over)gewicht. Deze kunnen voor belemmering van herstel zorgen.

Het alleen richten op de opening tussen de buikspieren is niet de oplossing. Evenals het alleen dragen van een band of buikspieroefeningen doen. Nee, de combinatie van factoren zijn van invloed op het herstel. Bij het vinden van de juiste combinatie van factoren voor jou, kan Mobilicorpus Bekkenfysiotherapie je helpen.

Het herstel van een diastase is een stuk van de puzzel in de zoektocht naar stabiliteit en kracht van spieren en functies van het lage rug / bekkengebied.

Wat kan Mobilicorpus bekkenfysiotherapie voor je betekenen?

  • Tijdens het eerste gesprek nemen we de verschillende domeinen door ( plassen, poepen, bevalling, prolaps etc.) waarin eventuele disfuncties voorkomen, die een rol kunnen spelen in de zoektocht.
  • Naar aanleiding van de uitkomsten van het gesprek volgt een onderzoek.
    • Een diastase is te meten vanaf het onderste punt van het borstbeen tot en met 3 cm onder de navel. Er wordt gemeten op drie verschillende punten. Dit kan manueel of middels echografie. ( Fysiotherapeut met aanvulling echografie Co Thuss verzorgt eventueel de meting met de echo voor Mobilicorpus Bekkenfysiotherapie).
    • Middels diverse testen en onderzoek kan gekeken worden, wat eventueel een oorzaak kan zijn, dat de opening zich bij jou niet of nauwelijks herstelt.
    • Uit de resultaten van het gesprek, onderzoek en testen volgt advies, eventueel taping en een divers oefenprogramma. De oefeningen kunnen per individu verschillen.
  • Volgende afspraken worden over het algemeen een keer in de twee weken gepland. De oefeningen worden besproken, bekeken en aangepast.
  • Het corrigeren van diastasis is niet de enige focus van de behandelingen, het is eerder een van de resultaten die jij kan verwachten!

Niet bij iedereen herstelt de diastase zich. Dit hoeft geen probleem te zijn. Als het peesblad tussen de spierhelften van je rechte buikspieren sterk is en er sprake is van symmetrie in beweging tussen de buikspieren spreken we van een functionele diastase.