Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd. Dit proces is normaal en heeft een reden. Door deze hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de bekkenbodem en buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem.
Deze belasting en de krachtsvermindering van spieren kunnen bij zwangere dames pijnklachten veroorzaken in de lage rug, bil, liezen en of schaambeen.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Zwangerschapshormonen zorgen voor het soepel worden van de gewrichten en gewrichtsbanden van onder andere het bekken. Het soepel worden is noodzakelijk, de baby moet immers door het bekken het geboortekanaal te verlaten.
Helaas is uit onderzoek nog niet duidelijk geworden, waarom de ene zwangere dame pijn ervaart tijdens het “versoepelingsproces” en waarom de andere niet.

50% van de zwangere vrouwen heeft nooit bekkenklachten, 40% af en toe en 10% ervaart zoveel bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit ( versoepelingsproces) dat ze in hun algemeen dagelijks leven worden beperkt.

De beperkingen ondervinden de zwangere vrouwen met traplopen, aankleden, omdraaien in bed, wandelen, (stil) staan,  en opstaan vanuit zit. De pijn kan ervaren worden aan het schaambeen, heupen, stuitje, liezen, billen en lage onderrug. Met de juiste therapie, kan je de pijnklachten onder controle krijgen.

Tijdens de therapie inventariseren we de klachten en volgt een lichamelijk onderzoek of de klachten worden veroorzaakt door de bekkeninstabiliteit. Indien dit aan de orde is, bespreken we tips, adviezen en starten we de therapie (o.a. volgens de therapie van Cecile Röst) om de pijnklachten zoveel mogelijk te kunnen controleren.
Je krijgt de adviezen en eventuele oefeningen ook per mail.

Het is ook mogelijk dat bekkeninstabiliteit zich pas na de bevalling ontwikkeld. Wacht dan niet te lang om contact op te nemen, de bekkenfysiotherapeut komt eventueel ook aan huis als dat nodig is.

Ben je op zoek naar een goede bekkenband? Neem eens een kijkje in onze bekkenbandshop met een perfecte advieswijzer.

Lage rug

Door het hormoon progesteron worden de verbindingen tussen de gewrichten in de zwangerschap losser, zo ook tussen je staartbeentje en je heupbeenderen. Normaal gesproken zit hier bijna geen beweging in, maar als je zwanger bent wel iets. Veel rugklachten vaak veroorzaakt door een verkeerde houding en overbelasting.

Hierdoor kunnen zenuwen makkelijker bekneld raken, dit kan klachten geven in je onderrug en de pijn kan uitstralen via je billen uit naar je bovenbeen.

Diastase

De rechte buikspieren verlopen verticaal van je ademhalingspier tot het schaambot. Tussen de spieren loopt een peesblad. Tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren,ongeveer 2-2,5 cm door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen, dit is een normaal verschijnsel.  Na de bevalling herstelt dit zich tot de ongeveer 1 cm. De duur van herstel hiervan is zeer varierend. Je kan het zelf of bij een (bekken)fysiotherapeut laten checken. Als de ” diastase” groter dan 1,5cm postpartum, wordt geadviseerd om onder begeleiding je romp stabiliteit te gaan trainen. Vermijd rechte buikspier oefeningen.

Postpartum consult

Veel vrouwen blijven na de bevalling met onbeantwoorde vragen zitten als;

 • Mag ik weer belastende werkzaamheden uitvoeren na bekkenpijn?
 • Ik verlies nog af en toe urine, is dat normaal?
 • Ik heb nog pijn aan het litteken van de knip bij het vrijen, wat kan ik daar zelf aan doen?
 • Hoe kan ik mijn baby het beste tillen en dragen zodat ik geen last krijg van mijn rug?
 • Na een stuk wandelen heb ik het gevoel dat de hele onderkant eruit komt, kan dat?

Het betreft vragen over de veranderingen in en rondom de vagina, met betrekking tot plassen, ontlasting, gemeenschap of pijn in het bekkengebied.

Dames blijven soms met deze bekken(bodem)klachten doorlopen met het idee:
Het hoort erbij, ik ben bevallen.” Er wordt niet makkelijk gesproken over de klachten / veranderingen.

 Nee het hoort er niet bij:

De meeste van deze veranderingen zijn direct na de bevalling merkbaar en verdwijnen weer binnen 6 weken na de bevalling. Echter als na deze periode van zes weken de klachten er nog zijn, lopen zij er mee door. Dit zorgt voor ongerustheid, onwetendheid en op langere termijn verergeren de klachten. In de meeste gevallen zijn deze veranderingen/ klacht bekend bij de bekkenfysiotherapeut. Zij kan geruststellen en helpen de klachten op te lossen.

Verschillende soorten klachten:

 • Pijnklachten in schaambot, liezen en of lage rug
 • Plasproblemen
 • Ontlastingsproblemen
 • Verzakkingsklachten
 • Gemeenschaps klachten
 • Diastase klachten
 • Pijn bij het litteken

Voor wie?

Het postpartumconsult is er voor iedere vrouw die bevallen is en haar herstel wil bespreken of optimaliseren. Er zijn factoren die een rol spelen in de kans op het ontwikkelen van incontinentie of verzakkingsklachten in de toekomst. Mocht je deze risicofactoren herkennen dan is het zeker zinvol om langs te komen.
Bijvoorbeeld:

 • Een langdurige uitdrijving (persfase > 2 uur)
 • Een vacuümverlossing
 • Een (sub)totaal ruptuur
 • hoog geboortegewicht baby > 4000 g.

Daarnaast zijn vrouwen die al bekkenbodemklachten hadden en vrouwen bij wie bekkenbodemklachten in de familie zitten in het nadeel. Ook vrouwen die overgewicht hebben, roken of veel fysiek zwaar werk hebben een verhoogd risico. Bij aanwezigheid van risicofactoren is het verstandig om de de functie van de bekkenbodem zoveel mogelijk te optimaliseren en te weten waar je rekening mee kan houden. Niet alleen voor het moment, maar ook voor de toekomst. Voor een afspraak of meer informatie kan je bellen of mailen.

Theorie Goed Bevallen

In drie bijeenkomsten van een uur word je voorbereid op je bevalling. De onderwerpen die besproken worden zijn het bekken, de bekkenbodem, ademhaling, ontspanning, weeën (opvangen), pershouding, perstechniek en uiteraard de partneravond. De cursus wordt gegeven door een bekkenfysiotherapeut, waar je uiteraard met al je vragen terecht kan. De theorielessen zijn een goede aanvulling op zwangerschapsyoga, zwangerschapscursussen in de buitenlucht, zwangerschapszwemmen of als je een korte en krachtige voorbereiding op je bevalling zoekt. De derde les is altijd de partnerles.
De cursus sluit goed aan op sportieve (buiten) lessen,  zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen of zwanger en fit.
Je kan hier klikken als je meer  informatie over de zwangerschapscursus Goed bevallen wilt.

Zwangerschapsyoga

Aangeboden door Annick Halier / Yogaventura

Vast heel zweverig? Juist niet! De zwangerschapsyoga is een leuke manier om je zwangerschap goed door te komen en je op positieve wijze voor te bereiden op de bevalling. De lessen helpen je niet alleen om je voor te bereiden op de bevalling, maar ook om het hele proces bewust te ervaren en fit te blijven voor het nieuwe avontuur van het moederschap.
Mobilicorpus werkt nauw samen met Annick Halier. Tijdens de zwangerschapsyoga wordt (veel) aandacht besteed aan rug, bekken en bekkenbodem. De lessen worden in Rotterdam gegeven.

Je kan hier klikken als je meer informatie wilt over de zwangerschapsyoga.