Seksuologische klachten kunnen veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. De bekkenbodemspieren spelen een rol bij het krijgen van een erectie, het aanhouden van de erectie, ontspannen en zonder pijn kunnen vrijen en het ervaren van een orgasme. Indien de bekkenbodem te gespannen of ontspannen is, kan dit diverse seksuologische klachten geven. Enkele voorbeelden worden hieronder benoemd.

Pijn tijdens vrijen (vaginisme, dyspareunie)

Als een vrouw haar bekkenbodem (onbewust) teveel aanspant kan dat  leiden tot het moeizaam inbrengen van een tampon, een vinger, gemeenschap hebben of inwendig onderzoek kost dan moeite en doet zeer.  Het geeft een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na de gemeenschap. Het kan er toe leiden dat penetratie moeilijk is, en soms zelfs onmogelijk. Dit wordt  ‘vaginisme’ genoemd.  Bij vaginisme reageert het lichaam afwijzend op penetratie, ook al wil je dit graag. Het “nauwe gevoel” en de pijnklachten zijn vaak zowel oorzaak als gevolg van het (onbewuste) aanspannen van de bekkenbodemspieren. Deze klachten kunnen ook aanwezig zijn, als er eerder geen gemeenschap was of dit zonder problemen verliep
Spanning in de bekkenbodem kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een verkeerd aangeleerde gewoonte zijn, een negatieve ervaring op het gebied van intimiteit, periode van stress,  maar ook het gevolg van voortdurend ophoudgedrag of rug- of buikpijn.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Vaginale huidproplematiek

Een ander gevolg van een te grote spanning in de spieren is een verminderde doorbloeding in het bekkenbodemgebied, waardoor er huidproblemen (jeuk, roodheid, wondjes) in en rond de vagina kunnen ontstaan die pijn veroorzaken. Ook kan de kans op schimmelinfecties hierdoor toenemen.

Huidproblematiek kan ook ontstaan tijdens de overgang of tijdens het gebruik van bepaalde medicatie.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Moeite met orgasme

Dat een te gespannen bekkenbodem problemen met vrijen kan geven, is hierboven besproken. Echter een te ontspannen bekkenbodem kan ook klachten veroorzaken. Door een bevalling kunnen zenuwen die de bekkenbodemspieren aansturen beschadigd raken, de vagina-ingang wijder worden, het bindweefsel dat deel uitmaakt van de bekkenbodem door de bevalling of ouderdom verzwakken. Dit kan tijdens het vrijen weinig of geen gevoel geven in de vagina.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Erectieproblemen / Vroegtijdig klaarkomen

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij de opwinding en het orgasme. Bij opwinding geldt zowel voor mannen als vrouwen dat het af en toe aanspannen van de bekkenbodem de opwinding doet toenemen. Een te gespannen bekkenbodem kan belemmerend werken bij het vasthouden van een erectie of uitstellen van een orgasme. Erectiestoornissen kunnen veel irritatie en faalangst geven bij de betreffende man. Dit veroorzaakt spanning, welke de seksuele opwinding (en dus de erectie) nog verder doen afnemen.Het leren herkennen van aan -ontspanning van de bekkenbodem is een hulpmiddel om betere controle over de erectie en timing van het orgasme te krijgen.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Vicieuze cirkel

Seksuologische klachten kan een vicieuze cirkel ontstaan: doordat gemeenschap pijn doet of de man geen goede erectie heeft gekregen is het logisch dat er angst ontstaat dat het de volgende keer weer gebeurd. Door deze gedachte kan er spanning in de bekkenbodem ontstaan wat leidt tot minder vochtig worden (wat weer leidt tot meer pijn), het gevoel van ” nauw” ontstaan, verminderde erectie of vroegtijdige zaadlozing, wat in zijn geheel kan leiden tot vermindering van de seksuele opwinding verdwijnen op het ogenblik dat er wordt geprobeerd om gemeenschap te hebben.

De bekkenfysiotherapeut kan je helpen om uit de vicieuze cirkel te komen.