De bekkenbodem ondersteunt de lage buikorganen (prostaat, blaas en darmen) en helpt mee bij de stabiliteit van de lage rug en het bekken. Hij speelt dus een rol bij het plassen, ontlasten en seksualiteit. Een verstoorde bekkenbodem spierfunctie kan een oorzaak zijn van rugklachten, pijn in de balzak, urineverlies, ontlastingsverlies of erectie stoornissen. Goede bekkenbodem beheersing is belangrijk om klachten te voorkómen of te verminderen. Het gaat niet alleen om leren áánspannen, maar vaak juist om te leren óntspannen!

Seksuele klachten

Erectieproblemen komen regelmatig voor bij mannen. Meestal is een man wel in staat om af en toe een erectie te krijgen (bijvoorbeeld bij het wakker worden) maar deze verdwijnt snel weer. Dit betekent dat er niets stuk is aan de bloedvaten en zwellichamen van de penis maar dat andere factoren zorgen voor het erectieprobleem. Dit kan eventueel de bekkenbodem zijn. Een te gespannen bekkenbodem kan belemmerend werken bij het vasthouden van een erectie of uitstellen van een orgasme. Erectiestoornissen kunnen veel irritatie en faalangst geven bij de betreffende man. Dit veroorzaakt spanning, welke de seksuele opwinding (en dus de erectie) nog verder doen afnemen.Het leren herkennen van aan -ontspanning van de bekkenbodem is een hulpmiddel om betere controle over de erectie en timing van het orgasme te krijgen.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Prostaatklachten

Prostaatklachten komen zowel bij jonge als bij oudere mannen voor. Als mannen ouder worden kan er een goedaardige prostaatvergroting optreden (BPH). Hierdoor kan de plasbuis die door de prostaat heen loopt wat nauwer worden. Dit kan zorgen voor een slappere (onderbroken)straal, een ongeledigd gevoel na het plassen en het plassen duurt vaak langer dan voorheen. Het moeizame plassen door de vergrote prostaat kan blaasirritatie oproepen. Dit uit zich in veel aandrang hebben tot plassen overdag en/of s’nachts. Bij een goedaardige prostaatvergroting is het van belang dat men op een juiste manier plast, zodat de bekkenbodemspier niet nog eens een extra belemmering vormt.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Prostatectomie

Chirurgisch verwijderen van de prostaat

Als de prostaat operatief is verwijderd kan het ophouden van urine moeilijker zijn. Een deel van het ophoudmechanisme is er niet meer. De bekkenbodemspier moet een extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden. Voor het herstel van de postoperatieve continentie is het raadzaam om pre-operatief langs te gaan bij een bekkenfysiotherapeute. Het doel vooraf aan de operatie is om bewust te worden van de bekkenbodem en goed te leren gebruiken.

Chronische prostaatklachten zijn vaak een irritatie van de prostaat, die veroorzaakt door een combinatie van een te gespannen bekkenbodem en een verkeerde plastechniek en niet door een bacteriele infectie.

Bekkenfysiotherapie kan hierbij helpen. Klik hier voor het maken van een afspraak.